Ivó- és fürdőkúra emlékpoharak

 

A történelmi Magyarország területe gyógyvizekben igen gazdag.

 

A fürdőzés szokásáról oklevelek, irodalmi alkotások már a XVI. századtól hírt adnak. Az igazi fellendülést a XVIII. század hozta. Meg kellett teremteni a gyönyörű természeti tájjal harmonizáló épített környezetet: a szálláshelyek, templomok, fürdőházak, források fölötti pavilonok, kútházak, sétányok, esetleg sportolásra alkalmas területek harmonizáló egységét. A gyógyító kúra helyszíneinek kialakítására építkezések indultak, fellendült az idegenforgalom, a gyakran híres személyiségekkel is színesített élénk társasági élet, térzene felpezsdítette a vonzó gyógyfürdőhelyek mindennapjait a sajtó nem kis örömére.

Balatonfüred, Mehádia-Herkulesfürdő, Pöstyén hamarosan igen kedveltek lettek.

Az emlékeket szívesen örökíti meg az ember, hírt ad pihenéséről, panaszai enyhüléséről egy szép képeslapon, magával visz egy tartózkodási helyére utaló esztétikus tárgyat, lehet az bicska, erszény, dísztányér, váza vagy üvegpohár. Midez fotósok, iparosok, művészek jelenlétét feltételezi. Kis műhelyek alakultak a fürdőhelyek közelében, üveghuták, majd üzemek, üvegköszörülő és vésnök iskolák működtek, s megszülettek a vésett, csiszolt, színezett vagy matrica díszítéssel ellátott emléktárgyak.

A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum (Budapest, I. Apród u. 1-3.) gazdag XIX. századi ivó és fürdőkúra emlékpohár gyűjteménnyel rendelkezik, melynek egy része állandó kiállításán látható.

Ezek a tárgyak történeti források. Megörökítették a fürdők földrajzi neveit, a ma már talán nem látható épületeket, városképet. Anyaguk, előállítási technikájuk ipartörténeti információkkal szolgál, változatos forma- és színviláguk, díszítő motívumaik művészettörténeti értékeket hordoznak. Lapos, zsebbe tehető egyszerűbb ivópoharak, hengeres vagy sokszögletű palástú talpas poharak. Gyakran köszörülték, csiszolták sötét bíborvörös alapba, medallionokba a képi ábrázolásokat, vagy aranyozással emelték ki a hangsúlyozni kívánt részeket.

A műkereskedelemben is számos magyar és külföldi fürdőhelyet és korízlést megörökítő ivó- és fürdőkúra emlékpohár van még ma is forgalomban.